Tuesday, December 11, 2012

Reiseskildring fra fem dager i Brasil november 2012. Dag 1

Jeg arbeider med to forskningsprosjekter i Brasil. Det ene i Espiríto Santo og den andre i Rio de Janeiro. Jeg har vært i Brasil seks ganger nå de siste tre årene pga disse prosjektene. For hver gang er jeg blitt bedre og bedre kjent med dette fantastiske landet og like fantastiske folket. Min siste reise dit var i november i år. En kort arbeidsreise på sju dager, hvorav to av dagene gikk med til reise. Destinasjonen var Rio de Janeiro og jeg var der med kollega og PhD kandidat Trond Heitmann fra Høgskolen i Østfold og mastergradsstudent Anne-Martha Utne Øygarden fra Universitetet i Oslo. Her følger en liten reiseskildring fra fem arbeidsdager i Rio de Janeiro.


Søndag 11.11.12


Jean Carlos og Åsne
Søndagen var avsatt til besøk i tre slumstrøk («favela») med Jean Carlos Håndlykke Luz som arbeider som filosofilærer og Åsne Håndlykke Luz som er PhD stipendiat ved Universidade Federal Fluminense og University of Bergamo. De møtte oss utenfor hotellet kl. 08.00 og vi gikk til det første slumstrøket som lå 15 min unna hotellet. Slike slumområder er det mange av i Rio. Jean og Åsne sier at det er anslått å være omkring 900 slike slumstrøk i Rio. Den første vi besøkte denne søndagen het Cantagalo. Vi gikk i bratte trapper og i trange smug i flere timer opp til toppen av området hvor vi hadde god oversikt over Rio og havet. Barn løp omkring oss i de trange smugene, folk hilste vennlig, og vi følte oss både trygge og velkomne her. Før politiet aksjonerte i Rios slumstrøk i fjor, var dette et av de stedene hvor narkotika bander herjet og det var utrygt å gå her. Nå er slumstrøkene i Rio pasifisert og et eget «pasifiseringspoliti» styrer områdene. Dette synes å ha ført til en markant endring i slumområdene. Narkotika bandene er fjernet og det er ikke lenger krigstilstander mellom disse bandene. For ett år siden var det krig her fortalt Jean, og folk ble skutt og drept. Nå er det fredelig og det er trygt å besøke slummen. Åsne fortelller at UPP (Politiets Pasifiserings Enhet har eksistert siden 2008). I Cantagalo og Pavão-Pavãozinho har de nå vært inne i 3 år. UPP er nå inne i 29 favelaer, i områder av Rio som ligger nærme turistattraksjoner og steder hvor det utbygges til OL og VM. Når UPP går inn er det først etter at militæret har drevet jakt på narkobandene og det er en slags krigstand i dager eller uker før UPP som har spesialtrening på en mer pasifisert tilnærming blir satt inn. Det er uansett et meget omdiskutert prosjekt selv om de fleste er glad for at det er mindre våpen og narkohandel så foregår det nok fortsatt mer i det skjulte, samt at bandene flytter seg til andre områder. I de favelaene der UPP er inne så er gentrifisering er et stort problem, boligpriseneprisene har gått opp, det er stor spekulasjon, og med UPP merker allikevel innbyggerne at det mangler investering i prosjekter knyttet til utdanning og helse, og til å verne om rettigheten til innbyggerene.

Etter å ha gått i området noen timer vandret vi over til slumstrøket som ligger like ved, Pavão Pavãozinho. Vi begynte nedenfra og vandret oppover tall løse trapper, inn og ut av trange smug, og kom tilslutt til toppen av området, hvor det også her var en fantastisk utsikt. I begge disse områdene møtte vi en fattigdom vi ikke kjenner i Norge, samtidig en vennlighet og imøtekommenhet som var ekte.  Det er rart å tenke seg at også dette slumstrøket var livsfarlig å bevege seg i for fremmede for bare ett år siden. Å vandre rundt som vi gjorde denne søndagen med kamera i hendene og ta bilder av hus og mennesker, var tidligere forbundet med livsfare. Nå ble vi oppfordret til å ta bilder og flere ganger stilte folk som bor i området opp for å bli tatt bilde av.


Etter lunsj og litt hvile, tok vi drosje til et tredje slumstrøk som het Vidigal. Her møtte vi Felipe Paiva, en god venn av Jean og Åsne og som jobber som teaterskuespiller. Han har tidligere guidet mange grupper rundt i dette området og var godt kjent. I motsetning til de to første slumområdene, var det flere trafikkerte bilveier her og vi måtte hele tide passe oss for biler. Opp bratte veier førte Felipe oss til flere interessante steder hvor han fortalte historier om stedet. Vi stoppet ved helseklinikken, politistasjonen, kulturhuset, skolen, idrettsplassen, og tok en pause i en liten kafe på ferden.

Felipe Paiva fortalte at han deltar også i FotoClube - FavelArt&Foto (FAF) og vi drøftet muligheten for at vi ved HiØ kunne lage en fotoutstilling av fotografier fra FAF. Felipe fikk epost adressen til Kaare og ville ta kontakt for å gi mer informasjon om klubben og muligheten for et samarbeid.
Slumstrøkene i Rio blir ofte fremstilt negativt og FAF forsøker å presentere det spesielle og de mange rikdommer som slumstrøkene har hver for seg og hva de har felles. Amatører og profesjonelle fotografer utveksler her erfaringer og inspirere hverandre.
Målsetningen for FAF er å:
-Fotografere slumområdene og tilliggende områder
-Gjennomføre Fotografi Workshops.
-Lage fotoutstillinger slumstrøkene og offentlige miljøer.
-Ha samtaler med profesjonelle fotografer.
-Besøk til Gallerier / muséer / kulturelle områder.
-Fremme fotografi konkurranser.


No comments:

Post a Comment