Sunday, March 20, 2016

Sandefjord Havn

Dagens vandring på 11 km går ned til Sandefjord Havn. Nydelig solskinn gjør vandringen varm og våraktig. Det kribler i beina på denne tiden. Noen får varmegrader i lufta, men det kjennes mye varmere med sola i ansiktet. Sandefjord havn er vel for de fleste kjent for sin ferje forbindelse med Strømstad. Men havna er så mye mer. Her er et bilde av gjestebryggene innerst i Sandefjordsfjorden. Sommerstid er fet mange småbåter her. Vinterstid er område dessverre nokså "dødt". Men likevel vakkert for en som vandrer på leting etter motiver.
 Litt bortenfor den velkjente ferjeleia, finner jeg Southern Actor. Dette er en hvalbåt bygd i 1950. På 1980 tallet ble skuta overtatt av en rekke tidligere hvalfangere som har restaurert den til den originale utgaven. Southern Actor var ferdig restauert i 1995 og er siden da åpent for publikum. Skuta er erklært verneverdig av Riksanitivaren og virkelig verdt et besøk. Her kan man se og oppleve hvordan norske hvalfangere bodde og jobbet i sør-ishavet i flere ti-år. Selv om hvalfagst i Norge dag kun drives i forskningsøyemed, er det interesant å sette seg inn i hvordan denne fangset ble utført i sin tid. Man kan forestille seg hvordan hele dette havneområdet så ut på 1950-tallet da hvalfangstbåtene lå side om side i hele havna. Mannskapet hadde da vært i sør-ishavet i 1/2 år og mange i flere år før de kom hjem.
Litt torbi denne flott skuta ligger en av mine favorittbutikker i Sandefjord, nemlig Brødrene Berggrens fiskehandel. Dette er landets eldste fiskehandler, etablert i 1911. De betjener hele tre fiskerimottak, Hvasser, Stavern og Sandefjord. Her tar de i mot hele 500 tonn sjømat i året. 25 lokale fiskere levere sin fangst her og de har 40 ansatte. Lukten og hele atmosfæren i denne butikken setter meg i en helt spesiell sinnstilstand. Det er godt å være akkurat her.

No comments:

Post a Comment