Af en enda Levendes Papirer er første publikasjon i Søren Kierkegaards Skrifter. En samling på 56 bøker, hvorav 16 publikasjoner av Søren Kierkegaard (SK) eller hans pseudonyme forfattere med dertilhørende 16 kommentarbind, samt 12 bind med Kierkegaards etterlatte journaler, løse papirer og brev med dertilhørende kommentarbind. Første bind i denne samlingen utkom på GADS Forlag i 1997 og siste bind utkom i 2012. Jeg er så heldig til å ha hele samlingen i mitt bibliotek. En skatt jeg sette stor pris på. Det var professor og filosof John Lundstøl som først introduserte Kierkegaard til meg da han som min veileder i hovedfag i sosialt arbeid anbefalte meg å lese Sygdommen til Døden. Det var i 1995 og jeg har nå brukt 25 år på å fordype meg i den. Det er en tekst jeg aldri blir ferdig med. Slik er det med Kierkegaard. Hans tekster er skrevet i perioden 1838-1855 og er like tidsaktuelle i dag som de var den gang. Det er noe grenseoverskridende i hans tankeverden som få andre tenkere har eller har hatt i verdens litteraturhistorie og derfor tilhører Kierkegaard vår verdensarv. Han er den eneste filosof i fra våre nordiske land som er å finne der, og vi i Norden kan lese alt på originalspråket. Er du interessert i å lese hans skrifter, kan du finne dem alle på nettsiden til Søren Kierkegaard Forskningscenteret helt gratis.
Denne teksten er hentet fra Søren Kierkegaards Skrifter Bind 1 (SKS 1) og dertilhørende kommentarbind (SKS K1).
Denne teksten er hentet fra Søren Kierkegaards Skrifter Bind 1 (SKS 1) og dertilhørende kommentarbind (SKS K1).
Af en endnu Levendes Papirer
Utgivet
mod hans Villie
af
S. Kjerkegaard
Om
Andersen som Romandigter,
med stadig Hensyn til hans sidste Værk:
"Kun en Spillemand"
Boken Kun en Spillemann av Hans Christian Andersen ble utgitt 22.11.1837. Andersen skriver i sin selvbiografi Mit Livs Eventyr fra 1855 at han møtte SK en utgivelsen og at SK hadde da lovet å sende Andersen en kritikk og gi boken en rettferdig behandling. Hans kritikk ble altså en bok på 79 sider. Kritikken er en temmelig nærgående analyse av ikke bare Kun en Spillemann men også av H.C. Andersen som romanforfatter.
Men før jeg skriver mer om SK´s analyse må jeg ta et skritt tilbake. Selve tittelen på Af en enda Levendes Papirer virker litt kryptisk på meg. Hva i all verden mener han med dette? Svaret synes å ligge i hans nærmest familie. SK var yngstemann i en søskenflokk på sju barn. Hans bror Søren Michael død bare 12 år gammel i 1819, hans søster Maren Kristine døde 24 år gammel i 1822, hans søster Nicoline Christine døde 33 år gammel i 1832, hans bror Niels Andreas døde 24 år gammel i 1833, hans søster Petrea Severine døde 33 år gammel i 1834, samme år som hans mor Ane døde 67 år gammel. Faren til SK, Michael død 81 år gammel i 1838. Så når SK skriver på sin første publikasjon, 25 år gammel, er nå alene i familien sammen med sin eldre bror Peter Christian som er blitt 33 år gammel. SK mener det ligger en forbannelse over familien Kierkegaard, en forbannelse som han beskriver som "den store Jordrystelse". Hva bestod dette jorskjelvet av? Det vet vi ikke for sikkert men på et løst ark, funnet hjemme hos SK etter hans død, har han skrevet at han er 25 år gammel, altså 1838, men datering av notatet er heftet med usikkerhet. Det løse arket er blitt arkivert som papirnummer 305:3 og er å finne i SKS 27, side 291-292. I og med at dette jordskjelvet i hans liv dannet et viktig bakteppe for SK´s forfatterskap, gjengir jeg hele notatet til SK:
"Da var det, at den store Jordrystelen indtraf, den frygtelige Omveltning, der pludselig paanødte mig en ny ufeilbarlig Fortolkningslov af samtlige Phænomener. Da anede jeg, at min Faders høie Alder ikke var en guddommelige Velsignelse men snarere en Forbandelse; at vor Families udmærkede Aands-Evner kun vare til for gjensidig at oprive hinanden; da følte jeg Dødens Stilhed tiltage om mig, naar jeg i min Fader saae en Ulykkelig, der skúlde overleve os alle, et Gravkors paaalle sine egne Forhaabningers Grav. En Skyld maate hvile paa hele Familien, en Guds Straf maate være over den; den skulde forsvinde, udstryges av Guds vældige Haand, udslettes som et mislykket Forsøg, og kun stundom fandt jeg lidt Lise i den Tanke, at min Fader havde faaet den tunge Pligt at skulle ved Religionens Trøst berolige os, berette os alle, saaat dog en bedre Verden skulde staa aben for os,
om vi end tabte Alt i denne, om end den Straf skulde staae aaben for os, som Jøderen altid ønskede over deres Fjender: at vort Minde skulde aldeles være udslettet, at man skulde ikke finde os."
En teori om hva denne Jordrystelsen kan ha vært er at far til SK, Michael, var gift med Kristine Nielsdatter Roysen før han giftet seg meg Ane Sørensdatter Lund (som er mor til alle sju barna). Kristine døde i midlertid barnløst etter to års ekteskap. Ane var ansatt hos Kierkegaard som husholderske og kort tid etter begravelsen gjorde Michael hans husholderske gravid. Han var nødt til å gifte seg. Affæren ble meget pinlig for familien. De giftet seg i mars 1797 og Maren Kristine ble født seks måneder senere. Vi får aldri vite eksakt hva som forårsaket jordskjelvet, men forbannelsen stor klar for SK, alle hans søsken var død før de fylte 33 år. I en samtale mellom faren Michael og SK satte faren dette i sammenheng med at Jesus kun ble 33 år. Faren var sikker på at forbannelsen skulle føre til at ingen av de sju barna skulle bli eldre enn 33 år og at han selv skulle overleve alle sine barn som en straff, fordi en "Skyld maate hvile på hele familien, en Guds straff matte være over den". SK var nå 25 år og han forstod at han hadde maksimum 9 år igjen å leve. Hans liv ble plutselig fullt med alvor og at han måtte arbeide som om det stod om livet. Derfor heter hans første publikasjon Af en enda Levendes Papirer.
Kun en Spillemand var H.C. Andersens tredje roman og har en sterk selvbiografisk preg, på lik linje med de første bøkene (Improvsatoren og O.T.). Heltene i de to første bøkene slår igjennom som helter, de gjør ikke helten i den tredje romanen. Helten her heter Christian og dør i elendighet fordi ingen verner om hans geni som kunstner. Christian, som fremstilles som et kunstnerisk geni, kjemper en kamp mellom det å være et diktergeni og kampen med meget de harde omgivelsene. Geniet, skriver Andersen, er som et stykke vrakgods som blir kastet både her og der uten selv å være i stand til å forme sin egen skjebne.
Analysen til SK var opprinnelig ment som en kort artikkel, men når han først satte i gang sitt eksepsjonelle hjerne kunne han ikke stoppe før det det ble en bok, "mot hans vilje", på 79 sider. Boken ble ikke noe salgssuksess kan man trygt si. Opplaget var på 525 eksemplarer og han betalte selv for alle utgiftene mht trykking, papir hos forlaget C.A. Reitzel. I løpet av de første elleve årene etter utgivelsen står det i regnskapet til forlaget at det kun ble solgt 121 eksemplarer av boken. Dette var begynnelsen på hva SK skulle bruke sin betydelige fars arv på. Han var økonomisk begunstiget og kunne utgi sine skrifter uavhengig av omgivelsenes harde virkelighet som Andersen skriver om.
SK går rett i strupen på H.C. Andersen og hevder at Andersen mangler livsanskuelse. "Der maa i Romanen være en udødelig Aand der overlever det Hele", skriver SK at denne livsanskuelsen mangler hos Andersen. Når Andersen mangler en livsanskuelse, blir romanen ikke bare kaotisk men også meget ubehagelig privat. SK skriver videre at Andersen ikke makter å opprettholde den nødvendige avstanden til sitt eget litterære verk og blir litt etter litt trukket inn i det. Romanen står i et fysisk forhold til ham selv og fremstår som en amputasjon av han selv, skriver SK. Så angriper han videre Andersens usikkerhet som kunstner, "Resten par Haanden, som gjør, at hans Pen ikke blot slaaer Klatter, men også slager Sladder". Men aller verste, mener SK, er det at Andersen ikke klarer å håndtere sin egen helt, som er til en viss grad ham selv, og som fremstilles som et uoppdaget geni og som behandles som skrot og som tilslutt går til grunne. Geniet er dermed for følsom for denne verden. Det er Andersens moral, hevder SK. Han regelrett feier Andersen av banen når an skriver at "Geniet er ikke en Praas, der gaaer du for en Vind, men en Ildebrand, som Stormen blot udæsker". Flammene fra et geni kan ikke slokkes. Et geni er ikke en fyrstikk i hendene på en blåfrossen skjebne, som skal noe å varme seg på.
SK er på dette tidspunktet en 25 år gammel student, han er så vidt kommet i gang med livet og han står på startstreken hva gjelder sitt eget enorme forfatterskap. Nå hiver han løs på en åtte år eldre suksessforfatter og hevder at han mangler livsanskuelse. Når vi leser hvordan SK selv beskriver hva en livsanskuelse handler om, forstår vi hvilken kraft som befinner seg i den unge mannen.
"En Livs-Anskuelse er nemlig mere end et Indgreb eller en Sum af Sætninger, fastholdt i sin abstrakte Hverkenhed; den er mere end Erfaringen, der som saadom altid er atomistisk, den er nemlig Erfaringens Transsubstantiation, den er en tilkæmpet af al Emperie urokkelig Sikkerhed i sig selv, hvad enten den saa blot har orienteret sig i alle verdenslige Forhold (et blot humant Standpunkt, Stoicisme f. Ex.), der derved holder sig uden for Berøring med en dybere Emperie - eller den har i sin Retning mod Himlen (det Religieuse) deri fundet det Centrale, saavel for sin himmelske som sin jordiske Existens, har vundet den sande christelige Forvisning."
Dermed kan man si at SK´s analyse av Andersens selvbiografiske roman, også er selvbiografisk. Helt mot slutten av sin analyse tilkjennegir ham at han som leser vurdere boken til Andersen annerledes enn som kritiker. Han skriver at hans førsteinntrykk ab boken fylte ham med en følelse av takknemlighet mot en forfatter som har betydd mye for ham. En merkelig avslutning på en meget kritisk analyse, som er blitt beskrevet som "en saadan visstnok besynderlig tilbagetrængt vanlig Stemning".
Det er mulig at kritikken ble tatt seriøst hos Andersen, fordi han i boken Kun en Spillemand omformet et geni til et talent mens han noen år senere i 1843, omgjorde en stygg andunge til en majestetisk svane, og til tross for de harde omstendighetene den levde under (Den grimme Ælling). Disse to åndskjempene i dansk litteratur ble begge verdenskjente, men selv om de bodde like i nærheten av hverandre hele livet, omgikk de ikke hverandre mens de levde. Kanskje fordi de så tydelige så hverandres svakheter. I 1847 skrev SK: "Ser, Andersen han kan fortelle Eventyret om Lykkens Galoscher - men jeg kan fortælle eventyret om Skoen som trykker".
Kilder:
Garff, J. (2000). SAK Søren Aabye Kierkegaard. En Biografi. København: GADS Forlag
Søren Kierkegaard (1962). Samlede værker. Bind 1. Af en endnu Levendes Papirer (1838). København: GADS Forlag
Søren Kierkegaards Skrifter (1997). Bind 1. Af en endnu Levendes Papirer. København: GADS Forlag
Søren Kierkegaards Skrifter Kommentarer (1997). Bind K1 Kommentarer til Af en endnu Levendes Papirer. København: GADS Forlag
Søren Kierkegaards Skrifter (2011). Bind 27. Løse papirer. København: GADS forlag
Søren Kierkegaards Skrifter (2011). Bind 27K. Kommentarer til Løse papirer. København: GADS Forlag.
Analysen til SK var opprinnelig ment som en kort artikkel, men når han først satte i gang sitt eksepsjonelle hjerne kunne han ikke stoppe før det det ble en bok, "mot hans vilje", på 79 sider. Boken ble ikke noe salgssuksess kan man trygt si. Opplaget var på 525 eksemplarer og han betalte selv for alle utgiftene mht trykking, papir hos forlaget C.A. Reitzel. I løpet av de første elleve årene etter utgivelsen står det i regnskapet til forlaget at det kun ble solgt 121 eksemplarer av boken. Dette var begynnelsen på hva SK skulle bruke sin betydelige fars arv på. Han var økonomisk begunstiget og kunne utgi sine skrifter uavhengig av omgivelsenes harde virkelighet som Andersen skriver om.
SK går rett i strupen på H.C. Andersen og hevder at Andersen mangler livsanskuelse. "Der maa i Romanen være en udødelig Aand der overlever det Hele", skriver SK at denne livsanskuelsen mangler hos Andersen. Når Andersen mangler en livsanskuelse, blir romanen ikke bare kaotisk men også meget ubehagelig privat. SK skriver videre at Andersen ikke makter å opprettholde den nødvendige avstanden til sitt eget litterære verk og blir litt etter litt trukket inn i det. Romanen står i et fysisk forhold til ham selv og fremstår som en amputasjon av han selv, skriver SK. Så angriper han videre Andersens usikkerhet som kunstner, "Resten par Haanden, som gjør, at hans Pen ikke blot slaaer Klatter, men også slager Sladder". Men aller verste, mener SK, er det at Andersen ikke klarer å håndtere sin egen helt, som er til en viss grad ham selv, og som fremstilles som et uoppdaget geni og som behandles som skrot og som tilslutt går til grunne. Geniet er dermed for følsom for denne verden. Det er Andersens moral, hevder SK. Han regelrett feier Andersen av banen når an skriver at "Geniet er ikke en Praas, der gaaer du for en Vind, men en Ildebrand, som Stormen blot udæsker". Flammene fra et geni kan ikke slokkes. Et geni er ikke en fyrstikk i hendene på en blåfrossen skjebne, som skal noe å varme seg på.
SK er på dette tidspunktet en 25 år gammel student, han er så vidt kommet i gang med livet og han står på startstreken hva gjelder sitt eget enorme forfatterskap. Nå hiver han løs på en åtte år eldre suksessforfatter og hevder at han mangler livsanskuelse. Når vi leser hvordan SK selv beskriver hva en livsanskuelse handler om, forstår vi hvilken kraft som befinner seg i den unge mannen.
"En Livs-Anskuelse er nemlig mere end et Indgreb eller en Sum af Sætninger, fastholdt i sin abstrakte Hverkenhed; den er mere end Erfaringen, der som saadom altid er atomistisk, den er nemlig Erfaringens Transsubstantiation, den er en tilkæmpet af al Emperie urokkelig Sikkerhed i sig selv, hvad enten den saa blot har orienteret sig i alle verdenslige Forhold (et blot humant Standpunkt, Stoicisme f. Ex.), der derved holder sig uden for Berøring med en dybere Emperie - eller den har i sin Retning mod Himlen (det Religieuse) deri fundet det Centrale, saavel for sin himmelske som sin jordiske Existens, har vundet den sande christelige Forvisning."
Dermed kan man si at SK´s analyse av Andersens selvbiografiske roman, også er selvbiografisk. Helt mot slutten av sin analyse tilkjennegir ham at han som leser vurdere boken til Andersen annerledes enn som kritiker. Han skriver at hans førsteinntrykk ab boken fylte ham med en følelse av takknemlighet mot en forfatter som har betydd mye for ham. En merkelig avslutning på en meget kritisk analyse, som er blitt beskrevet som "en saadan visstnok besynderlig tilbagetrængt vanlig Stemning".
Det er mulig at kritikken ble tatt seriøst hos Andersen, fordi han i boken Kun en Spillemand omformet et geni til et talent mens han noen år senere i 1843, omgjorde en stygg andunge til en majestetisk svane, og til tross for de harde omstendighetene den levde under (Den grimme Ælling). Disse to åndskjempene i dansk litteratur ble begge verdenskjente, men selv om de bodde like i nærheten av hverandre hele livet, omgikk de ikke hverandre mens de levde. Kanskje fordi de så tydelige så hverandres svakheter. I 1847 skrev SK: "Ser, Andersen han kan fortelle Eventyret om Lykkens Galoscher - men jeg kan fortælle eventyret om Skoen som trykker".
Kilder:
Garff, J. (2000). SAK Søren Aabye Kierkegaard. En Biografi. København: GADS Forlag
Søren Kierkegaard (1962). Samlede værker. Bind 1. Af en endnu Levendes Papirer (1838). København: GADS Forlag
Søren Kierkegaards Skrifter (1997). Bind 1. Af en endnu Levendes Papirer. København: GADS Forlag
Søren Kierkegaards Skrifter Kommentarer (1997). Bind K1 Kommentarer til Af en endnu Levendes Papirer. København: GADS Forlag
Søren Kierkegaards Skrifter (2011). Bind 27. Løse papirer. København: GADS forlag
Søren Kierkegaards Skrifter (2011). Bind 27K. Kommentarer til Løse papirer. København: GADS Forlag.
No comments:
Post a Comment