Thursday, October 12, 2023

Om "Hende" - Om å velge det rette

 Om "Hende"

Jeg sitter og leser i notatbøkene eller journalene til Søren Kirkegaard. Han har inndelt dem i tre kategorier. Journalene AA til KK, Notatbøkene 1 til 15 og Journalene NB 1 til 36. Her er mange tusen sider med filosofiske betraktninger. Det er sagt at han hadde et skrivebord i hvert rom der han bodde for å kunne skrive ned tankene når de kom. Gikk han fra et rom til en annen uten å skrive ned tanken, kunne den bli borte. Han skrev utrettelig, bøker, notater og til og med sin egen avis (Øyeblikket), helt frem til sin død i 1855.

Jeg leser nå i Journalene NB 25. Mot slutten av denne journalen, som inneholder mange overveielser av Kristendommen, mellom et notat om det å oppdra barn i Kristendommen og et notat om det ekstensive og det intensive i Kristendommens forkynnelse, et tre-siders notat om henne. Overskriften for nedtegnelsen er Om "Hende" og er skrevet i mai 1852. Hva i all verden er dette? 

Om "Hende" handler om Regine Olsen (1822-1904), datter til ekteparet Regina Frederikke og Terkel Olsen. Et kjærlighetsforhold som ble avsluttet 11 år tidligere, og Regine har nå vært gift med J.F.Schlegel  i fem år. Kierkegaard har tidligere skrevet et notat i Notatbok 15 datert 24. august 1849. Overskriften da var Mit Forhold til "hende" og han skriver hele 12 tettskrevne sider om dette kjærlighetsforholdet som han ikke klarer å legge bak seg. I et enda tidligere notat fra Journalen NB 8 fra året før (1848), skriver han om hvorfor og hvordan han brøt forlovelsen han hadde med Regine. De hadde vært forlovet i et års tid, da Søren brøt forlovelsen. Dette gjorde han på denne måten:

"jeg havde dog Styrke nok til, for at lindre Sagen for hende, at udtrykke at jeg var en Skurk, en Bedrager".

Søren Kierkegaard hadde gjort et valg hvor han valgte sitt forfatterskap fremfor kjærligheten, men kjærligheten ble aldri glemt. 

Nå sitter jeg og tenker om han gjorde det rette valget. Også i sine notater får han leseren til å reflektere over etiske spørsmål. Ikke bare om å foreta et valg, men å velge det rette. 

No comments:

Post a Comment