Sunday, April 15, 2012

Seksualisering av barn i media 1

Dette arbeidet begynte tidlig på 80-tallet ved at Elizabeth M. Matz la frem dokumentaion på seksualisering av barn i media. Dette er et materiale som hun senere i 1990 brukte i sin dr.gradsavhandling om "The social construction of gender as the foundation of sexualized violations". Materialet som Matz samlet den gang, gav hun videre til Ken Heap som igjen har gitt materialet videre til meg. Hele lysbilde serien jeg har fått overlevert er på 40 lysbilder og noen av disse følger nå i denne bloggen. Lysbildene består av både ikke-pornografiske bilder. Formålet med denne dokumentasjonen er å vise at det foreligger en seksualiseing av barn i medienes tjeneste. Selv om mye har endret seg siden 1980 tallet er det viktig å fortsette kampen mot seksualiseringen av barn, en seksualisering som ikke bare krenker dem fysisk men krenker også deres seksuelle integritet og menneskelige verdighet

Lysbilde 1, under, viser tre bilder av Brook Shields. Bildet helt til venstre viser Brook Shields da hun var kun 10 år gammel. Bildet i midten er fra omslaget til motebladet Vogue. Da var hun 13 år gammel. På dette tidspunktet ble Brook Shields kåret til "verdens varkreste kvinne" av Time magazine. Hva innebærer det for oss alle at verdens vakreste kvinne er bare 13 år gammel? Hvilken virkning har det på mennesker i alle aldre, barn og voksne, når en 13 åringen som er kåret blir smikket og posert på denne måten? Dette med det "vakreste " i verden har andre piker etterlignet og menn strebet og lystet etter siden de første folkeeventyr. Bildet av Brook Shields helt til høyre i lysbilde 1 er fra en jeans reklame fra et firma som heter Calvin Klein. Det samme bildet er ledsaget av teksten: "Vet du hva som kommer mellom meg og min Calvin Klein Jeans?...Ingenting!" Det seksuelle fokus av dette budskapet er umiskjennelig. Det er en bukse som skal selges. Buksens kvalitet blir ikke fremhevet, men at en ung pike går uten truse antas å gjøre mest inntrykk på kjøperen. Jeg vil fremheve at alle tre bilderseksualiserer at barn på en måte som formelt sett kan være fullstendig legalt og på samme tid krenkende mot barnet interigitet. 
Lysbilde 1


En slik "Sexy" image er tiltrekkende for unge piker som leter etter sine rollemodeller nettopp i fremtredende unge kvinner og piker i mediene. I Elizabeth Matzs' opprinnelige materiale er det ert sitat jeg gjerne vil dele her. Det er et intervju hun har med en 13 åring modell som forklarer hvordan hun følte seg bedre og bedre jo mer hun lærte å presentere seg på en "sexy" måte. 13 åringen forklarer hvordan en motefotograf lærte henne å bli "sexy". 

"Virke sexy? Det er å være ung og sexy. Hvem som helst kan gjøre det, selv en 9 åring, -bare stå der oppe hvor de kan sees, og selv om de ikke vet hva de gjør, betyr det ingenting, de får det til, med hoftene og åpen munn og sånn, -virkelig få det til pg gjøre et sterkt inntrykk...Jeg vet ikke, -det hele har å gjøre med, tror jeg, make-up og hår og føle seg litte granne oppspilt på en måte og hvordan han (fotografen) forteller deg å holde kroppen din...Jeg pleide å være veldig sjenert, men jeg ser veldig anderledes på meg selv nå siden jeg begynte med dette her fordi jeg har lært hvordan se anderledes ut og hvordan handle forskjellig, -ordentlig sexy og alt vet du, og så føler man seg så mye mer sikker og viktig...vellykket på en måte".

Jeg synes dette er et sterkt budskap om dette bekymringsvekkende fokus på en sexy image for å vinne selvaktelse. Jeg finner det vanskelig å mene noe annet enn at dette er et meget uheldig grunnlag for våre barns selvbilde og deres utvikling forøvrig, og om ansvarsløs og kynisk misbruk fra medienes side. 

Hva også med den mannlige holdningen til ungdommelighet som ensbetydende med tiltrekkende og sexy? "Yngre er bedre" holdning. Her vil jeg sitere fra Sam Janus sin bok: The Death of Innocence" fra 1984. Boken gir et viktig innblikk i den stereotype mannlige oppfattelse av sammenhengen mellom ungdommelighet og det å være seksuelt attraktiv. Vi er alle vant til at en voksen mann i 50-60 års alderen kan flytte sammen med eller gidte seg med en "yngre" kvinne i 20-30 års alderen. Vi kan synes det er greit til og med og ser ikke noe moralsk feil med det lenger i vårt moderne samfunn. Dette syn på "yngre er bedre" er fremhevet endog med stolhet av kunder til braneprostituerte. En av mennene som Janus har intervjuet i sin bok heter Bermard, og betrakter seg seg på ingen måte som noen forbryter eller misbruker, men simpelthen som et medlem av en progressiv gruppe, en bevegelse, en tendens i samfunnet. Han sier til Janus at:

"Hele dette jævlige samfunnet vårt er bygget på ungdom og ikke annet enn ungdom. Se på alle de milliardene som er brukt i dette landet av eldgamle kvinner som forsøker desperat å se se yngre ut. Hvorfor skulle jeg da oppleve megselv som pervers fordi jeg går til noen som virkelig er ung? En ren og glatt kropp, uten folder og rynker og uten at det henger både her og der, har en nyhet og vitalitet som ingen kvinner over 30 kan sammenlignes med i det hele tatt...For meg og for andre som jeg kjenner, er et skikkelig pikebarn, jeg mener 10-11-12 år gammel, som vet hva hun har og nyter sin egen kropp og nyter å gjøre det for en mann, en ubetalelig skatt" (1984: 223).

Lysbilde 2, under, er fra en dagsavis. I teksten under dette bildet står det følgende spørsmål: "Hvor gammel tror du denne vakre og glamorøse modellen er?...Vil du tro det? 13 år?" Makeupen på dette barnets ansikt gir henne nettopp utseende til en voksen og sofistikert kvinne samtidig som hun har et barnekropp. Dette stimulerer i høyeste grad til et seksualisert syn på unge piker med en normal umoden kroppslig utvikling, slik at det uferdige og barnslige nettopp blir det som er sexy. Det er blitt antydet at det bidrar noe til den økende hyppighet av anorexia nevrosa. Dette rettlingede, skrapte utseende av en ungpikekropp er blitt så ettertraktet av menn og er derfor lært blant så mange voksne kvinner at noen piker er kommet i alvorlig grad å frykte sin egen normale kroppslige utvikling og modning slik at de slutter å spise  og sulter seg heller enn å utvikle en kvinnelig kropp.

Lysbilde 2
Lysbilde 3, under, er fra Eve Magazine. Eve er et moteblad, -et meget kostbar sådan, - som bruker veldig mye kostbar kunsterisk fotokunst. Dette bildet er fra en reklame for nuen smykker. Se godt på modellen. Hvor gammel tror du hun er? 15? 12? 9? 7?
Lysbilde 3

Hun er faktisk bar 4 år gammel. Det eneste tegnet på at hun er så pass ung er hennes barne hånd. Teksten til dette bildet er forresten nokså interessant. Det står under bildet at : "Det finnes ingen grenser i vår tid, tja, kanskje bar en da... Gjør som du vil!"
Kaare T. Pettersen
Del 2 følger

No comments:

Post a Comment